Radnici prihvatili nove uslove

Bez autora
Jan 16 2011

Radnici "Fijatove" fabrike u torinskom predgrađu Mirafjori prihvatili su, malom većinom, nove fleksibilnije uslove rada, čime su sačuvali tu fabriku.Prebrojavanje glasova sa referenduma, koji je počeo u četvrtak i trajao do sinoć, još traje, ali broj glasova u korist novih ugovora o radu premašio je neophodnih 50 odsto. Za sporazum je glasalo 2.736 radnika, odnosno 54,05 odsto zaposlenih, a protiv je bilo 2.326 glasova, odnosno 45,95 radnika.

Radnici prihvatili nove usloveU "Fijatovoj" fabrici u Torinu radnici na referendumu podržali nove uslove rada, kojima se povećava broj smena u zamenu za investicije u proizvodnju njegovih fabrika u Italiji.

Radnici "Fijatove" fabrike u torinskom predgrađu Mirafjori prihvatili su, malom većinom, nove fleksibilnije uslove rada, čime su sačuvali tu fabriku.

Prebrojavanje glasova sa referenduma, koji je počeo u četvrtak i trajao do sinoć, još traje, ali broj glasova u korist novih ugovora o radu premašio je neophodnih 50 odsto, preneo je Rojters.

Za sporazum je glasalo 2.736 radnika, odnosno 54,05 odsto zaposlenih, a protiv je bilo 2.326 glasova, odnosno 45,95 radnika, prenela je italijanska novinska agencija ANSA.

Novi ugovori podrazumevaju veći broj smena i ograničenje pravna na štrajk u vreme rada punim kapacitetima, u zamenu za obećanje "Fijata" da će nastaviti da investira u Italiji.

Poslodavac je, takođe, predvideo smanjenje broja pauza u osmočasovnoj smeni sa četiri na tri, povećanje broja nedeljnih smena sa 15 na 18, što znači šestodnevnu radnu nedelju, kao i da "Fiat" može da traži od svakog radnika 120 sati prekovremenog rada godišnje bez predhodne saglasnosti sindikata.

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione je izjavio ranije da će investiciju u iznosu od više od milijarde evra usmeriti u inostranstvo ukoliko radnici na referendumu ne prihvate taj ugovor.

Markione je obećao da će u "Fijatove" fabrike u Italiji uložiti ukupno 20 milijardi evra u cilju udvostručavanja italijanske proizvodnje do 2014, ali je takođe upozorio da sredstva neće dobiti nijedno postrojenje koje na referendumu odbaci fleksibilnije uslove rada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik